Chichilo rojo de pollo

Chichilo rojo de pollo

Hey everyone, it is Drew, welcome to my recipe site. Today, I'm gonna show you how to prepare a special dish, Chichilo rojo de pollo. It is one of my favorites. This time, I will make it a little bit unique. This will be really delicious.

Chichilo rojo de pollo is one of the most favored of recent trending foods in the world. It is easy, it's fast, it tastes yummy. It's appreciated by millions every day. Chichilo rojo de pollo is something which I've loved my whole life. They are nice and they look wonderful.

Many things affect the quality of taste from Chichilo rojo de pollo, starting from the type of ingredients, then the selection of fresh ingredients, the ability to cut dishes to how to make and serve them. Don't worry if you want to prepare Chichilo rojo de pollo delicious at home, because if you already know the trick then this dish can be used as an extraordinary special treat.

As for the number of servings that can be served to make Chichilo rojo de pollo is 15 raciones. So make sure this portion is enough to serve for yourself and your beloved family.

Just in addition, the time it takes to cook Chichilo rojo de pollo estimated approx 3 horas.

To begin with this particular recipe, we have to first prepare a few components. You can cook Chichilo rojo de pollo using 13 ingredients and 14 steps. Here is how you cook it.

Este platillo es uno de los más sobresalientes de la comunidad de Santa Cruz Xoxocotlan (Oaxaca, Mexico) tradicionalmente está comida se da en la festividad de todosantos que se celebra el 1 y 2 de noviembre.

Ingredients and spices that need to be Make ready to make Chichilo rojo de pollo:

  1. 125 g chilhuacle rojo
  2. 150 gr chile ancho rojo
  3. 130 gr chile guajillo
  4. 1 kg maíz nixtamalizado
  5. 300 gr hierba santa
  6. 1 1/2 kg pollo
  7. 1/2 kg tomate
  8. 200 gr miltomate
  9. c/n sal
  10. 200 gr cebolla
  11. 1 pz ajo
  12. 4 lts agua
  13. 1/4 k manteca de cerdo

Steps to make to make Chichilo rojo de pollo

  1. En 3 litros de agua pondremos a cocinar nuestro pollo junto con 140 gr de cebolla y una cabeza de ajo, por aproximadamente una hora y media. Una vez cocinado lo retiraremos del fuego.
  2. Con un paño húmedo limpiaremos cada uno de los chiles.
  3. Con ayuda de unas tijeras abriremos los chiles para desvenarlos y retirar las semillas. Es necesario que no juntemos la semilla de los chiles. Ya que ocuparemos la semilla del chilhuacle.
  4. Ya desvenados los chiles en un comal o sartén a fuego lento los asaremos hasta que estén completamente dorados. Es necesario tener paciencia para no quemarlos.
  5. También asaremos a fuego lento las semillas del chilhuacle.
  6. Ya asados nuestros chiles y semillas, los lavaremos por 3 o 4 veces. Esto para evitar que nuestro platillo salga demasiado picoso. Una vez ya lavados lo reservaremos. Para enseguida agregarle nuestro tomate y miltomate partidos a la mitad.
  7. Nuestro maíz nixtamalizado con ayuda de una licuadora lo moleremos junto con agua, de manera que nos quede granulada la masa. (tradicionalmente el maíz en México se lleva a molinos que se encuentran en las comunidades, las cuales tiene como función principal moler el maíz para la elaboración de tortillas) ya molido el maíz obtendremos una masa que es necesario batirla con la mano y agua para deshacer los grumos que se forman. Nos tiene que quedar una masa espesa con granitos pequeños de maíz.
  8. Moleremos nuestro chiles junto con agua y lo colaremos en un recipiente. Esto lo reservaremos por un momento
  9. Retiraremos el pollo de nuestro caldo y lo pondremos a hervir. Una vez que nuestro caldo empiece a hervir agregaremos los chiles que molimos y nuestra manteca de cerdo. Ya agregados dejaremos que de un hervor por 10 minutos.
  10. Una vez que esté hirviendo nuestro caldo agregaremos lentamente el maíz que batimos. Es necesario que una vez que se empiece agregar el maíz no dejemos de revolver ya que se puede pegar y quemar nuestra comida.
  11. Enseguida de agregar el maíz agregaremos las hojas de hierba santa y sazonaremos con sal a nuestro gusto.
  12. Es necesario que revolvamos nuestra comida hasta que empiece a hervir. Dejaremos que hierva por aproximadamente 20 o 25 minutos.
  13. Ya pasados los 25 minutos apagaremos y serviremos nuestro chichilo junto con una pieza de pollo. Y está listo para degustar.

As your experience as well as self-confidence expands, you will certainly discover that you have more natural control over your diet plan and adjust your diet regimen to your individual preferences gradually. Whether you want to offer a recipe that makes use of less or more ingredients or is a little basically zesty, you can make simple adjustments to attain this objective. To put it simply, begin making your dishes on schedule. As for fundamental cooking skills for beginners you do not require to learn them but just if you grasp some easy cooking methods.

This isn't a full guide to quick as well as simple lunch recipes however its good food for thought. Ideally this will get your creative juices flowing so you can prepare delicious meals for your household without doing a lot of square meals on your journey.

So that's going to wrap it up with this special food Recipe of Speedy Chichilo rojo de pollo. Thank you very much for your time. I'm confident that you can make this at home. There's gonna be more interesting food in home recipes coming up. Don't forget to save this page on your browser, and share it to your family, colleague and friends. Thanks again for reading. Go on get cooking!

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